questions on shares and dividend class 10 icse

questions on shares and dividend class 10 icse

15 each available at Rs. She sells shares worth Rs.72,000 at a premium of 10% and the rest at a discount of 5%. A man invests ₹ 1,680 in buying shares of nominal value ₹ 24 and selling at 12% premium. 26 at 10% premium. Solution: Question 3. 1680 in buying shares of nominal value Rs. If his annual dividend is Rs. Solution: Question 3. (iii) If he received only 4% of his investment, find the price he paid for each share. (i) Calculate the total amount of dividend paid by the company. invested ₹ 29,040 in 15% Rs100 shares quoted at a premium of 20%. it gets easy to find all Class 10 important questions with answers in a single place for students. Then, the dividend on x shares will be Rs 10x. Question 12. Click Here (Amazon): Books for ICSE Class 10 Board Exams Question 1: A man buys 75, Rs. What price is paid for each of Rs.100 shares? What price is paid for each of Rs.100 shares? We provide step by step Solutions for ICSE Mathematics Class 10 … the number of shares he buys. Also find his yield percent, to the nearest whole number. Solution: 1st case Total investment = ₹ 4,500 Market value of 1 share = ₹ 15 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 4,500 }{ 15 }\) = 300 shares Nominal value of 1 share = ₹ 10 Nominal value of 300 shares = ₹ 10 × 300= ₹ 3,000 Dividend = 8% of ₹ 3,000 = \(\frac { 8 }{ 100 }\) × 3,000 = ₹ 240 Sale price of 1 share = ₹ 30 Total sale price= ₹ 30 × 300= ₹ 9,000 (ii) new market price of 1 share= ₹ 125 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 9,000 }{ 125 }\) = 72 shares (iii) New nominal value of 1 share= ₹ 100 New nominal value of 72 shares = ₹ 100 × 72 = ₹ 7,200 Dividend% = 12% New dividend = 12% of ₹ 7,200 = \(\frac { 12 }{ 100 }\) × 7,200 = ₹ 864 Change in annual income = ₹ 864 – ₹ 240 = ₹ 624, Question 16. Question 6: Vivek invests Rs. Question 9: Salman invests a sum of money in Rs. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Chapter Test ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Chapter Test Question 1. View Answer. This will clear students doubts about any question and improve application skills while preparing for board exams. We Provide Step by Step Answer of Chapter-3 Shares and Dividends , with MCQs and Chapter-Test Questions / Problems related Exercise-3 Shares and Dividends for ICSE Class-10 APC Understanding Mathematics . Rate of dividend = 10%. If his total income from these investments is ₹ 9,200; find : (i) his total savings (ii) the number of ₹ 50 share (iii) the number of ₹ 100 share. If its ₹ 60 share is available in the market at a premium of 25%, how much should Rakesh invest, in buying the shares of this company, in order to have an annual income of ₹ 1,680? [1999] Answer: Nominal price of the share . [2001], Question 2: A man invests Rs. How much should a man invest in Rs. Class 10 Maths Class 10 Physics. When the market value of these shares rose to ₹ 140, he sold some shares, just enough to raise ₹ 8,400. 500 is received. Solution: For A Total investment = ₹ 16,000 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 80 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 16,000 }{ 80 }\) = 200 shares Nominal value of 200 shares = ₹ 100 × 200 = ₹ 20,000 Dividend% = 3% Dividend = 3% of ₹ 20,000 = \(\frac { 3 }{ 100 }\) × 20,000 = ₹ 600 For B Total investment= ₹ 16,000 Nominal value of 1 share= ₹ 10 Market value of 1 share= ₹ 10 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 16,000 }{ 10 }\) = 1600 shares Nominal value of 1600shares= 10 × 1600= ₹ 16,000 Dividend received by B = Dividend received by A = ₹ 600, Question 20. Click to share on Twitter (Opens in new window), Click to share on Facebook (Opens in new window), 2012 ICSE (Class 10) Board Paper Solution: Mathematics, Class 10: Shares and Dividend – ICSE Board Problems, ICSE / ISC / CBSE Mathematics Portal for K12 Students, ICSE CBSE ISC Board Mathematics Portal for Students, Follow ICSE / ISC / CBSE Mathematics Portal for K12 Students on WordPress.com. If his annual dividend is ₹ 600, calculate : (i) The number of shares he bought. Hope given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A are helpful to complete your math homework. At what price did he buy the shares ? A company pays a dividend of 15% on its ten-rupee shares from which it deducts income tax at the rate of 22%. 50 shares selling at Rs. Fareha Naseem says. To register Maths Tuitions on Vedantu.com to clear your doubts. ii) The dividend percent per share. 2.50 premium. 4,500 in 8%, Rs.10 shares at Rs. Find : (i) The net annual income of Gopal who owns 7,200 shares of this company (ii) The sum invested by Ramesh when the shares of this company are bought by him at 20% premium and the gain required by him(after deduction of income tax) is ₹ 9,000 Solution: Mr. Joseph sold some ₹ 100 shares paying 10% dividend at a discount of 25% and invested the proceeds in ₹ 100 shares paying 16% dividend at a discount of 20%. If she had bought these shares at 40% premium, what is the return she gets as percent on her investment. 500 is received. Find the rate of dividend given by the company, the return on the investment on these shares being 20 percent. A man has a choice to invest in hundred-rupee shares of two firms at ₹ 120 or at ₹ 132. 30, and invests the proceeds in 12% Rs. The dividend on the shares is 15% per annum. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share = ₹ 50 – 10% of ₹ 50 = ₹ 50 – ₹ 5 = ₹ 45 Profit % on investment = 20% Then profit on 1 share = 20% of ₹ 45 = ₹ 9 ∴ Dividend% = \(\frac { 9 }{ 50 }\) × 100% = 18%, Question 5. Question 1: A man invests Rs. A man invests ₹ 20,020 in buying shares of nominal value ₹ 26 at 10% premium. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives annually; iii) The rate of interest he gets on his money. Solution: 1st case Nominal value of 1 share = ₹ 20 Nominal value of 400 shares = ₹ 20 x 400= ₹ 8,000 Market value of 1 share = ₹ 18 Market value of 400 shares = ₹ 18 x 400= ₹ 7,200 Dividend% = 5% Dividend = 5% of ₹ 8,000 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 8,000 = ₹ 400 2nd case Nominal value of 1 share = ₹ 10 Market value of 1 share = ₹ 12 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 7,200 }{ 12 }\) = 600 shares Nominal value of 600 shares = ₹ 10 x 600 = ₹ 6,000 Dividend% = 7% Dividend = 7% of ₹ 6,000 = \(\frac { 7 }{ 100 }\) × 6,000 = ₹ 420 Annual change in income = ₹ 420 – ₹ 400 = ₹ 20 increase, Question 19. View Answer. Mr. Gupta has a choice to invest in ten-rupee shares of two firms at ₹ 13 or at ₹ 16. 26 at 10% premium. (ii) the rate of dividend paid by the company. ii) The dividend percent per share. Find; i) The number of shares he has in the company. Calculate : (i) the sale proceeds (ii) the number of shares he buys and (iii) his annual dividend from the shares. Spread the love. It should be Rs. The dividend on the shares is 15% per annum. Calculate; i) The sale proceeds  ii) The number of Rs. ( Log Out /  Solution: Question 2. 132. i) What is his investment? Find the annual income derived from 125, ₹ 120 shares paying 5% dividend. Class 10: Shares and Dividend – ICSE Board Problems Date: January 1, 2018 Author: ICSE CBSE ISC Board Mathematics Portal for Students 2 Comments Question 1: A man invests Rs. 600, Calculate; i) The number of shares he bought; ii) His total investment;  ii) The rate of return on his investment. Ashok invested Rs. If a man receives ₹ 2,840 as his dividend, find the nominal value of his shares. Number of shares bought . 100 shares at a discount of Rs. 100 available at Rs. The dividend on the shares is 15% per annum. (ii) his total income from the shares. Mr.Parekh invested ₹ 52,000 on ₹ 100 shares at a discount of ₹ 20 paying 8% dividend. The dividend on the shares is 15% per annum. Find his net income after paying 3% income tax. When the shares fell to ₹ 96, he sold out all the shares bought and invested the proceed in 10%, ten-rupee shares at ₹ 8. June 25, 2019 by studymumbai Leave a Comment. [2011], Question 8: Salman buys 50 shares of face value Rs. 125. Mr. Shameem invested 33 1/3% of his savings in 20% ₹ 50 shares quoted at ₹ 60 and the remainder of the savings in 10% ₹ 100 share quoted at ₹ 110. If they both receive equal dividend at the end of the year, find the rate per cent of the dividend received by B. Calculate: (i) the number of shares he buys; (ii) the dividend he receives annually. 864 and not Rs. Solution: Total investment = ₹ 20,020 Nominal value of 1 share = ₹ 26 Market value of 1 share = ₹ 26+ 10% of ₹ 26 = ₹ 26+ ₹ 2.60 = ₹ 28.60 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 20,020 }{ 28.60 }\) = 700 shares Nominal value of 700 shares= ₹ 26 x 700 = ₹ 18,200 Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 18,200 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 18,200 = ₹ 2,730. He sells the shares when the price rises to Rs. ( Log Out /  Question 6 has been answered incorrectly. Find the dividend received on 60 shares of Rs, 20 each if 9% dividend is declared. Solution: Total investment = ₹ 7,500 Nominal value of 1 share = ₹ 100 No. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 75 Market value of 1 share = ₹ 75 – ₹ 15 = ₹ 60 Market value of 120 shares = 120 × 60 = ₹ 7,200 Nominal value of 120 shares = 120 × 75 = ₹ 9,000, Question 11. Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Shares and Dividends Selina Publishers Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividends Shares and Dividends Exercise 3A – Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Question 1. Solution: Rate of dividend = 8% Investment = ₹ 52000 Market Rate = ₹ 100 – 20 = ₹ 80 No. Change ), You are commenting using your Facebook account. 7500 in a company paying 10% dividend, an annual income of Rs. Therefore to earn 150 Rs. Calculate: (i) the number of shares bought by Mr. Tiwari. 15. Find the market value of each share. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 25 Market value of 1 share = ₹ 40 Profit% on investment = 4% Then profit on 1 share = 4% of ₹ 40= ₹ 1.60 ∴ Dividend% = \(\frac { 1.60 }{ 25 }\) × 100% = 6.4% No. Find: (i) which company is giving a better return. How much money will be required to buy 400, ₹ 12.50 shares at a premium of ₹ 1? 24 and selling at 12% premium. How much money will be required to buy 400, ₹ 12.50 shares at a premium of ₹ […] ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3 ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3 Question 1. Ashwarya bought 496, ₹ 100 shares at ₹ 132 each, find : (i) Investment made by her (ii) Income of Ashwarya from these shares, if the rate of dividend is 7.5%. (iii) If he wants to increase his annual income by ₹ 150, how many extra shares should he buy? ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? If a man receives Rs. Which is the better investment : 16% ₹ 100 shares at 80 or 20% ₹ 100 shares at 120? Find: (i) the amount invested by him. Find : (i) his annual income (ii) his percentage income on his investment. The _____ of share is the maximum amount at which the share can issued. 1,200 at the end of the year as dividend. Solution: Question 20. Mr. Sharma has 60 shares of nominal value ₹ 100 and decides to sell them when they are at a premium of 60%. Mrs. Kulkarni invests ₹ 1, 31,040 in buying ₹ 100 shares at a discount of 9%. ICSE Class 10 Foundation Concise Maths II Shares and Dividend. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 20 Market value of 1 share = ₹ 20 + ₹ 4 = ₹ 24 No. (iii) Purchasing Rs. A company declares a dividend of 11.2% to all its share-holders. A man invests a certain sum on buying 15% ₹ 100 shares at 20% premium. 140, he sold some shares, just enough to raise Rs. He buys shares at such a price that he gets 12 percent of his money. Fill in your details below or click an icon to log in: You are commenting using your WordPress.com account. Find; i) The number of shares he has in the company. [2010], Question 7: Mr. Parekh invested Rs. 125 shares he buys;  iii) The change in his annual income from dividend. If the change in his income is ₹ 540, Find the sum invested originally Solution: Question 8. Give your answer to the nearest integer. Ask Now! [3] If 100 shares are available at a discount of 10%. How much should a man invest in ₹ 100 shares selling at ₹ 110 to obtain an annual income of ₹ 1,680, if the dividend declared is 12%? Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 60 Market value of 1 share = ₹ 60+ 25% of ₹ 60 = ₹ 60 + ₹ 15 = ₹ 75 Let no. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3. Rohit invested ₹ 9,600 on ₹ 100 shares at ₹ 20 premium paying 8% dividend. 125. Find the annual income of a man who owns one thousand shares of this company. Question 4: A man invests Rs. of shares purchased= 60 Then dividend on 60 shares = 60 × ₹ 1.60 = ₹ 96, Question 3. Reply. Find […] 20,020 in buying shares of N.V. Rs. Find the annual change in his income. Selina solutions for Concise Maths Class 10 ICSE chapter 3 (Shares and Dividend) include all questions with solution and detail explanation. Vivek invests ₹ 4,500 in 8%, ₹ 10 shares at ₹ 5. FRANK ICSE Class 10 Maths Solutions Shares and Dividends Exercise 4.2. A man buys ₹ 75 shares at a discount of ₹ 15 of a company paying 20% dividend. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share = ₹ 50 + ₹ 10 = ₹ 60 Market value of 320 shares = 320 x 60 = ₹ 19,200 Nominal value of 320 shares = 320 x 5 = ₹ 16,000, Question 10. Find: (i) the market value of 120 shares; (ii) his annual income; (iii) his profit percent. Question 17. If he earns ₹ 1,200 at the end of the year as dividend, find: (i) the number of shares he has in the company. A company declares 8 […] If his annual dividend is Rs. The nominal value of each share = Rs 100. [2012], Question 5: A man invested Rs. Question 2: A man invests Rs. Solution: Market value of 1 share = ₹ 16 Nominal value of 1share = ₹ 10 Money invested = ₹ 3,072, Question 8. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Nominal value of 300 shares = 300 × 50 = ₹ 15,000 His net income = ₹ 3,000 – ₹ 90 = ₹ 2,910, Question 12. Find his profit and profit percent. A person buys 120 shares at a nominal value of ₹ 40 each, which he sells at ₹ 42.50 each. (ii) 220 shares of Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 140 Total investment = ₹ 11,200 No of shares purchased = \(\frac { 11,200 }{ 140 }\) = 80 shares Then nominal value of 80 shares= 80 × 100= ₹ 8,000 (i) Dividend% = 6% Dividend = 6% of ₹ 8,000, Question 13. Shares and Dividends ML Aggarwal Solutions ICSE Maths Class-10 Chapter-3. Ask a question on Maths and get answers by students, teacher and experts. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120 Profit% on investment of 1 share =15% Then profit= 15% of ₹ 120 = ₹ 18 ∴ Dividend% = \(\frac { 18 }{ 100 }\) × 100% = 18%, Question 4. Question 3: By investing Rs. A company declares 8 per cent dividend to the shareholders. A man invests a certain sum of money in 6% hundred-rupee shares at ₹ 12 premium. By investing ₹ 45,000 in 10% ₹ 100 shares, Sharad gets ₹ 3,000 as dividend. To practise more problems from this chapter, explore our ICSE Class 10 Maths Frank solutions, sample paper solutions and previous years’ question papers. Calculate her annual dividend. Question 1. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives. 125, when the M.V. (ii) Sale proceeds. ICSE Class 10 Maths Solutions Chapter 4 Shares and Dividends Exercise 4.2 Shares and Dividends Exercise 4.2 Q2 Shares and Dividends Exercise 4.2 Q3 Shares and Dividends Exercise 4.2 Q4 Shares and Dividends Exercise 4.2 Q5 Shares and Dividends Exercise 4.2 Q6 Important Questions for ICSE Class 10 CISCE Mathematics. 150, how many extra shares should he buy? If you have any doubts, please comment below. 600, Calculate; i) The number of shares he bought; ii) His total investment;  ii) The rate of return on his investment. (ii) Let money invested in each firm = ₹ y Total money invested in both firms = ₹ 31,200 × 2 = ₹ 62,400. Solution: 1st case 16% of ₹ 100 shares at 80 means; Market value of 1 share = ₹ 80 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 16% Income on ₹ 80= 16% of ₹ 100 = ₹ 16 Income on ₹ 1 = \(\frac { 16 }{ 80 }\) = ₹ 0.20 2nd case 20% of ₹ 100 shares at 120 means; Market value of 1 share = ₹ 120 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 20% Income on ₹ 120 = 20% of ₹ 100= ₹ 20 Income on ₹ 1 = \(\frac { 20 }{ 120 }\) = ₹ 0.17 Then 16% ₹ 100 shares at 80 is better investment. The Selina Solutions for Class 10 Maths is a great asset to students for any quick reference or doubt clearance of any concept. Calculate: (i) the amount invested by him. 100 shares paying 9% dividend. Find the dividend received on 60 shares of Rs, 20 each if 9% dividend is declared. At the end of one year he sells the shares at a premium of Rs. Calculate: (i) the number of shares he still holds; (ii) the dividend due to him on these remaining shares. Question 1. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 60 Nominal value 250 shares= ₹ 60 x 250= ₹ 15,000 Dividend = 5% of ₹ 15,000 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 15,000 = ₹ 750, Question 7. If Jagbeer invest ₹10320 on ₹100 shares at a discount of ₹ 14, then the number of shares he buys is (a) 110 (b) 120 (c) 130 (d) 150 Solution: Question 2. Find his profit and profit percent. Find : (i) His income from one share (ii) The number of shares bought to have an income, from the dividend, ₹ 6480 (iii) Sum invested Solution: Question 4. 1680 in buying shares of nominal value Rs. 450, if the rate of dividend declared is 10%. Question 4. [1990], Question 4: A man invests Rs. Solution: Question 2. 45,000 in 15% Rs.100 shares quoted at Rs. Question 7: Mr. Parekh invested Rs. Appreciate you pointing it out. View Lessons & Exercises for Shares and dividends - An example → ... My children are unable to cope with the pace of topics being taught in class. Thank you for point the error. 100 each at a premium of 10%. 132. i) What is his investment? Question 5: A man invested Rs. S Chand ICSE Maths Solutions Class 10 Chapter 3 Shares and Dividends Exercise 3A. (ii) if Mr. Gupta invests equally in both the firms and the difference between the returns from them is ₹ 30, find how much, in all, does he invest. Therefore to earn 150 Rs. 60 to obtain an income of Rs. And, the amount obtained on selling x shares = Rs 80x I have corrected it. A man invests ₹ 11,200 in a company paying 6 percent per annum when its ₹ 100 shares can be bought for ₹ 140. He sells the shares when the price rises to Rs. At the end of one year he sells the shares at a premium of Rs. Sort. ICSE Grade 10; Mathematics; Banking Linear inequations . A company declares 8 percent dividend to the share holders. Solution: Question 14. Access all questions and answers of ICSE Class 10 Maths. (iii) The rate of return on his investment. Solution: Question 2. A company with 10,000 shares of nominal value ₹ 100 declares an annual dividend of 8% to the share-holders. Calculate : (i) the number of shares he buys. (iii) New number of shares. Calculate the dividend he receives and the percentage of return on his investment. Class 10: Shares and Dividend – Exercise 5(a) Date: August 18, ... Class 10 education Grade 10 ICSE ICSE Board Paper Questions India K12 learning Math Mathematics Practice Questions Principal R K Bansal Sample Test Paper School science Selina Publishers Shares and Dividend students. (iii) the change in his annual income from dividend. of shares purchased = \(\frac { 52000 }{ 80 }\) = 650 (i) Annual dividend = 650 × 8 = ₹ 5200 (ii) On selling, market rate = ₹ 100+20 = ₹ 120 ⇒ Sale price = 650 × 120 = ₹ 78000 Profit = ₹ 78000 – ₹ 52000 = ₹ 26000 ⇒ Total gain = 26000 + 5200 = ₹ 31200. Saving time and can then focus on their studies and practice. Question 1. of these shares rose to Rs. A buys 3% hundred-rupee shares at 80 and B buys ten-rupee shares at par. Solution: Question 18. Commercial Mathematics: Project on Shares and dividends for Class X ICSE. Solution: Question 2. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 110 Let no. 8,800 in buying shares of a company of face value of Rs. 2,475, find the : (i) number of shares he bought. Mr.Tiwari. (ii) the dividend he receives annually. A man invests ₹ 3,072 in a company paying 5% per annum, when its ₹ 10 share can be bought for ₹ 16 each. Gopal has some ₹ 100 shares of company A, paying 10% dividend. 720. The first firm pays a dividend of 5% per annum and the second firm pays a dividend of 6% per annum. 45,000 in 15% Rs.100 shares quoted at Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 20 Market value of 1 share = ₹ 20 – 20% of ₹ 20 = ₹ 20 – ₹ 4 = ₹ 16 No. (ii) the amount to be invested to obtain an annual dividend of ₹ 1,350. of shares he still holds = 360 – 60 = 300 (ii) Nominal value of 300 shares = ₹ 100 × 300 = ₹ 30,000 Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 30,000 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 30,000 = ₹ 4,500, Question 11. Dividend on Shares - Get Get topics notes, Online test, Video lectures & Doubts and Solutions for ICSE Class 10 Mathematics on TopperLearning If the rate of return is 10%, calculate: (i) the market value of the shares. 10 each available at Rs. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives. (i) What is the total amount of dividend paid by the company? of these shares rose to Rs. A man buys 400, twenty-rupee shares at a premium of ₹ 4 each and receives a dividend of 12%. Dividend received . Calculate; i) The sale proceeds  ii) The number of Rs. Organizations need money to operate their business, and also to fund new projects and expansion plans. How much money will be required to buy 250, ₹ 15 shares at a discount of ₹ 1.50? He sold the shares when their price rose to ₹ 21 per share and invested the proceeds in five-rupee shares paying 4.5 percent per annum at ₹ 3.50 per share. What rate percent is the company paying? How many (₹ 10) shares did he buy and what was the change in his income? Solution: A company pays a dividend of 15% on its ₹ 100 shares from which income tax at the rate of 20% is deducted. A company, with 10,000 shares of ₹ 100 each, declares an annual dividend of 5%. A man has 300, ₹ 50 shares of a company paying 20% dividend. Change ), You are commenting using your Google account. The dividend on the shares is 15% per annum. He sells a certain number of these shares at a discount of 20% and invests the proceeds in ₹ 100 shares at ₹ 60 of company B paying 20% dividend. Find : (i) Number of shares he purchases. Change ), You are commenting using your Twitter account. If his income, from the shares sold, increases by ₹ 18,000, find the number of shares sold by Gopal. Rate of dividend = 10% Total income = Rs. ( Log Out /  Find her total gain or loss on the whole. 52,000 on Rs. Find the rate of dividend given by the company, the return on the investment on these shares being 20 percent. [2004], Question 6: Vivek invests Rs. more, one needs to buy  shares. Question 1. ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? of shares purchased = n Then nominal value of n shares = ₹ (100n) Dividend% = 12% Dividend = ₹ 1,680 Then market value of 140 shares= 140 × 110 = ₹ 15,400, Question 7. Solution: (i) 1st firm Market value of 1 share = ₹ 120 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 5% Income on ₹ 120 = 5% of ₹ 100 = ₹ 5 Income on ₹ 1 = \(\frac { 5 }{ 120 }\) = ₹ 0.041 2nd firm Market value of 1 share = ₹ 132 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 6% Income on ₹ 132 = 6% of ₹ 100 = ₹ 6 Income on ₹ 1 = \(\frac { 6 }{ 132 }\) = ₹ 0.045 Then investment in second company is giving better return. Also, learn to find the annual income from shares according to the given data on the number of shares, dividend and nominal value of the share. A man sold 400 (₹ 20) shares of a company, paying 5% at ₹ 18 and invested the proceeds in (₹ 10) shares of another company paying 7% at ₹ 12. Find: (i) the market value of 320 shares; (ii) his annual income; (iii) his profit percent. 100 shares at Rs. 500. Solution: Question 13. When you were finding the second income, you calculated it wrong. Selina Publishers Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividends. He sells the shares when the price rises to ₹ 30, and invests the proceeds in 12% ₹ 100 shares at ₹ 125. If the first firm pays 5% dividend and the second firm pays 6% dividend per annum, find: (i) which firm is paying better. The detailed, step-by-step solutions will help you understand the concepts better and clear your confusions, if any. Divide ₹ 50,760 into two parts such that if one part is invested in 8% ₹ 100 shares at 8% discount and the other in 9% ₹ 100 shares at 8% premium, the annual incomes from both the investments are equal. 24 and selling at 12% premium. Solution: Total investment = ₹ 29,040 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100+ 20% of ₹ 100 = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 29,040 }{ 120 }\) = 242 shares Nominal value of 242 shares = ₹ 100 x 242 = ₹ 24,200 Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 24,200 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 24,200 = ₹ 3,630. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends MCQS ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends MCQS Question 1. of shares purchased = y Nominal value of y shares = 100 x y = ₹ (100y) Dividend% = 10% Dividend = ₹ 500. Solution: Dividend% = 8% Dividend = ₹ 2,840 Let nominal value of shares = ₹ y then 8% of y = ₹ 2,840 ⇒ \(\frac { 8 }{ 100 }\) × y = ₹ 2,840 ⇒ y = ₹ 35000, Question 6. If he ears Rs. [2013]. Question 3: By investing Rs. Find the : (i) Original number of shares. ICSE Class 10 Maths Shares and Dividend solutions of chapter-3 exercise-3C detail solutions of all questions asked in text book of selina concise maths What price is paid for each of ₹ 100 share ? A man buys 400, twenty-rupee shares at a discount of 20% and receives a return of 12% on his money. I want the full meaning for the questions in shares and stocks. Find the rate of dividend given by the company, when a man’s return on his investment is 15%. Question 9: Salman invests a sum of money in Rs. 20; find: i) The annual dividend;  ii) The profit earned including his dividend. Change ), © 2020 ICSE / ISC / CBSE Mathematics Portal for K12 Students. Question 15. Solution: Total investment = ₹ 8,800 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 110 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 8800 }{ 110 }\) = 80 Nominal value of 80 shares = 80 × 100= ₹ 8,000 Let dividend% = y% then y% of ₹ 8,000 = ₹ 1,200 ⇒ \(\frac { y }{ 100 }\) × 8,000 = 1,200 ⇒ y = 15%, Question 14. (ii) His annual income. (ii) if a man invests ₹ 26,400 with each firm, how much will be the difference between the annual returns from the two firms. Selling price of the share . A man bought 360, ten-rupee shares of a company, paying 12% per annum. Dividend on each share = 10% of Rs 100 = Rs 10. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Nominal value of 10,000 shares = 10,000 x ₹ 100 = ₹ 10,00,000 (i) Dividend% = 5% Dividend = 5% of ₹ 10,00,000 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 10,00,000 = ₹ 50,000 (ii) Nominal value of 72 shares= ₹ 100 x 72 = ₹ 7,200 Dividend = 5% of ₹ 7,200 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 7,200 = ₹ 360 (iii) Let market value of 1 share = ₹ y Then market value of 10,000 shares = ₹ (10,000y) Return% = 4% then 4% of ₹ 10,000y = ₹ 50,000 ⇒ \(\frac { 4 }{ 100 }\) × 10,000y = ₹ 50,000 ⇒ y = ₹ 125, Question 11. He invests the proceeds in shares of nominal value ₹ 50, quoted at 4% discount, and paying 18% dividend annually. 4,500 in 8%, Rs.10 shares at Rs. 25 shares of a company. Rs. 30, and invests the proceeds in 12% Rs. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives annually; iii) The rate of interest he gets on his money. Solution: Total money invested = ₹ 7,770 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100 + ₹ 5 = ₹ 105, Question 9. Solution: Question 7. What is his dividend if he buys 60 shares? Hundred rupee shares of a company are available in the market at a premium of ₹ 20. Solution: Question 2. Solution: (i) Total investment = ₹ 45,000 Market value of 1 share = ₹ 125 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 45,000 }{ 125 }\) = 360 shares Nominal value of 360 shares = ₹ 100 × 360= ₹ 36,000 Let no. 140, he sold some shares, just enough to raise Rs. If his incomes from these shares is ₹ 5,600 calculate: (i) His investment in shares on the whole (ii) The number of shares of first kind that he bought (iii) Percentage return, on the shares bought on the whole. By doing so, his income was increased by ₹ 4,800. Class 10, ICSE Board Problems, Shares and Dividend, Question 1: A man invests Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 24 Market value of 1 share = ₹ 24+ 12% of ₹ 24 = ₹ 24+ ₹ 2.88= ₹ 26.88 Total investment = ₹ 1,680 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 1680 }{ 26.88 }\) = 62.5 Nominal value of 62.5 shares = 62.5 x 24= ₹ 1,500 Dividend = 15% of ₹ 1,500 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 1,500 = ₹ 225, Question 15. Knowledge about Shares and Dividends. more, one needs to buy. [1999], Question 3: By investing Rs. (iii) the percentage return on his investment. 100 each at a premium of 10%. Solution: 1st case Nominal value of 1 share = ₹ 100 Nominal value of 60 shares = ₹ 100 × 60= ₹ 6,000 Market value of 1 share = ₹ 100 + 60% of ₹ 100 = ₹ 100+ ₹ 60 = ₹ 160 Market value of 60 shares = ₹ 160 × 60 = ₹ 9,600 Ans. If Jagbeer invest ₹10320 on ₹100 shares at a discount of ₹ 14, then the number of shares … Rohit sold the shares when the price rose to ₹ 160.

Ryobi Pro Cut Ii Fixed Line Head Compatibility, Los Angeles Housing Market Forecast 2020, Pickle Rick Pringles Vegan, Does Turning The Air On And Off Raise The Bill, Ryobi Right Angle Drill Review, Breaded Brie Bbc, Black Panther Korea Scene, Why Do Farmers Need Water, What Do Bees Do With Honey,